Golfdrive.eu; alles over golf

Goed om te weten

Golf-nieuws

Welk team gaat de Ryder Cup winnen?

Drie jaar lang hebben miljoenen golfliefhebbers erop moeten wachten maar deze week is het dan...


(Duinweg 16, Westkapelle)  

IMG 2471

telefoonnummer: +31 6 51 830952
(Duinweg 131, Westkapelle)

IMG 20180130 114600

telefoonnummer: +31 6 51 830952
PLAGEN OP DE GOLFBAAN
Uit een enquête is gebleken, dat de meest voorkomende plagen op de putting-greens in Nederland worden veroorzaakt door de regenwormen en de emelten (larven van de langpootmug).
Op golfbanen die zijn aangelegd op zandgronden is het de engerling (larve van de mei-, juni- of rozekever)  die de meeste problemen veroorzaakt, voornamelijk op de tees en de fairways.
Bestrijding van regenwormen en engerlingen met insecticiden is in Nederland niet toegestaan.
Regenwormen
Er komen in Nederland 10 tot 15 soorten regenwormen op de golfbaan voor. Regenwormen zijn echter zeer belangrijk voor een goede bodemstructuur en het recyclen van organische stoffen. De aanwezigheid van de hoopjes vormt echter een probleem omdat deze een ongelijk speloppervlak veroorzaken. Met de hoopjes worden echter ook onkruidzaadjes naar de oppervlakte gebracht en deze zaadjes hebben ideale omstandigheden om te ontkiemen.
Bestrijding: Zorg voor minder voedsel door het maaisel af te voeren, verticuteren en vermindering van de pH-waarde van de bodem door gebruik van verzurende kunstmest, waardoor de regenwormpopulatie achteruit gaat.
Engerlingen
engerling
Engerlingen zijn de larven van de mei-, juni-, en rozekever. Volwassen kevers  leggen eitjes in de grond, meestal in hetzelfde gebied waar ze vandaan komen. Het gras wordt regelmatig iedere zomer zo opnieuw geïnfecteerd. De engerlingen zijn actief vanaf de zomer tot in het late najaar. In grote aantallen kunnen deze larven veel schade veroorzaken. De vogels, op zoek naar deze larven, veroorzaken op hun beurt echter nog veel meer schade. Aan het eind van de zomer, doorlopend tot in het vroege najaar is de eerste schade zichtbaar. In warme zomers kan het gras gevoelig worden voor droogte door een verzwakt wortelsysteem. Aangetaste plekken zien er dun en strokleurig uit. De engerlingen zitten vlak onder het oppervlak. Als gevolg van de vraatzucht laat het gras gemakkelijk los omdat het is afgesneden van de wortels. Indien men het gras optilt, zijn de engerlingen goed te zien.
Bestrijding: Beregenen en verticuteren, eventueel ook het inzetten van aaltjes.
Emelten
emelten
Emelten zijn larven van de langpootmug. De eitjes worden aan het eind van de zomer en in het najaar door de volwassen langpootmug in het gras gelegd en de larven komen binnen 14 dagen uit. Deze larven verblijven circa 9 maanden in de grond en leven van plantenresten en levend plantmateriaal.
Emelten komen vaak voor op een zanderige ondergrond en in het bijzonder in de grovere grassoorten op de fairways. De eerste tekenen van emelten zien er uit als strokleurige plekken in het gras.
Bestrijding:Op kleine plekken kan men zwart landbouwplastic gebruiken om de emelten te dwingen naar boven te komen, waarna ze verwijderd kunnen worden.
uw reactie
terug
 

Advertenties

webcontrol-ict2.pnglogo_samengevoegd90h.pngwebcontrol-ict1.pngFW4A90h.png

Informatie

Golfweb-advertising

Valeriaan 6
4421 ME Kapelle
KvK 22059749
 

Buienradar

Routeplanner

Volgons