Golfdrive.eu; alles over golf

Goed om te weten

Golf-nieuws

Welk team gaat de Ryder Cup winnen?

Drie jaar lang hebben miljoenen golfliefhebbers erop moeten wachten maar deze week is het dan...


(Duinweg 16, Westkapelle)  

IMG 2471

telefoonnummer: +31 6 51 830952
(Duinweg 131, Westkapelle)

IMG 20180130 114600

telefoonnummer: +31 6 51 830952
Strokeplay en Matchplay
 
Je kunt op twee manieren golf spelen in toernooien en wedstrijden: Matchplay of Strokeplay.De oervorm van golf is Strokeplay. Bij beide is het doel hetzelfde,nl. de golfbal in zo weinig mogelijk slagen in de hole krijgen. Het enige verschil tussen de twee speelvariaties is de manier hoe de score wordt bijgehouden. Bij Matchplay wordt de score "per hole" geteld en je wint elke hole. Bij Strokeplay moet je de hele ronde afmaken en de scores van alle holes bij elkaar optellen. Beide manieren van puntentelling bij golf worden gebruikt bij wedstrijden tussen twee spelers en bij kleine en grote golftoernooien.
 
Als mensen met handicapverrekening spelen, kan een speler met een hoge handicap toch winnen van een speler met een lagere. Aan het einde van de ronde wordt namelijk de handicap van de totale score afgetrokken, en worden de netto scores met elkaar vergeleken. Winnaar is de speler met de laagste netto score.
 
Strokeplay
 
Met Strokeplay is de golfer met het minst aantal slagen, inclusief de strafslagen, de winnaar van de wedstrijd. Professional golfwedstrijden gebruiken Strokeplay, met in totaal 72 holes of vier rondes van golf. Een playoff is er bij gelijke stand. Met een playoff spelen de golfers totdat iemand op een hole een slechtere score behaalt, de zgn. "sudden-death". Bij sommige golfwedstrijden wordt de beslissing gespeeld over 18 holes.
 
Stableford
 
Een variant op strokeplay is stableford,waarbij een speler per hole soms 1 of 2 extra slagen over die hole mag doen. Dit wordt bepaald door zijn handicap, en op de scorekaart staat aangegeven op welke holes de extra slagen vallen. Als een hole een par4 is, en de speler krijgt daar een slag, dan mag hij 5 slagen over die hole doen. In dat geval krijgt hij 2 stablefordpunten. Als hij er een slag meer over doet, krijgt hij slechts 1 punt. Als hij geen punten meer kan krijgen, moet hij de bal oprapen. Dit is vooral gunstig voor het tempo in de baan, want het voorkomt langzaam spel.
 
Matchplay
 
Deze wedstrijdvorm bij het golf wordt gespeeld door één golfer of een team van golfspelers spelend met een tegenstander of een team tegenstanders. Het team of de golfer die de bal in het minst aantal slagen, inclusief de strafslagen, in de hole slaat wint die hole, het team of de speler met de meest gewonnen holes aan het einde van de ronde wint de match. De golfmatchwinnaar is de golfer of het team dat meer holes heeft gewonnen dan dat er nog te spelen zijn. Als golfspelers dezelfde score halen bij een hole dan wordt die score gehalveerd. Indien de score aan het einde van een golfwedstrijd gelijk is, dan worden de punten gehalveerd en gaat de wedstrijd door. De eerste speler of team die een hole wint is de winnaar van de Matchplay.
uw reactie 
terug

 

 

Advertenties

logo_samengevoegd90h.pngFW4A90h.pngwebcontrol-ict1.pngwebcontrol-ict2.png

Informatie

Golfweb-advertising

Valeriaan 6
4421 ME Kapelle
KvK 22059749
 

Buienradar

Routeplanner

Volgons