Golfdrive.eu; alles over golf

Goed om te weten

Golf-nieuws

Welk team gaat de Ryder Cup winnen?

Drie jaar lang hebben miljoenen golfliefhebbers erop moeten wachten maar deze week is het dan...


(Duinweg 16, Westkapelle)  

IMG 2471

telefoonnummer: +31 6 51 830952
(Duinweg 131, Westkapelle)

IMG 20180130 114600

telefoonnummer: +31 6 51 830952
AANLEG, ONDERHOUD EN RENOVATIE VAN GOLFBANEN
In Nederland zijn de afgelopen jaren veel uit zand opgebouwde greens aangelegd. Meestal een toplaag van zand en organisch materiaal op een ondergrond van zand.
Onder het zand wordt meestal drainage aangebracht.
Maaien
De maaihoogte varieert afhankelijk van de grassoorten. Voor greens zal de maaihoogte variëren van 3,5-3,5 mm in de zomer tot zo’n 6 mm in de winter. Als de greens voornamelijk uit roodzwenkgras bestaan, zal de maaihoogte variëren tussen 6 mm inde zomer  en 8 mm in de winter.
Het maaisel moet altijd worden afgevoerd, behalve bij extreme droogte en warmte om bodemverdamping te beperken.
Groomen, verticaal maaien en verticuteren
Groomen laat zich vertalen als het “verwijderen van imperfecties ter verbetering van de uitstraling”.
Bij een goede grasgroei dient tweemaal per week gegroomd te worden, waarbij de groomer 1 mm onder de normale maaihoogte is ingesteld.
Het principe van de groomer bestaat uit een aantal verticale messen die in een aangedreven rondsel staan en op hoge snelheid, ca. 1,5 keer de snelheid van de snijcilinders, ronddraaien.
Horizontale uitlopers worden doorsneden en in de grasvangbakken afgevoerd en het gras wordt rechtop gezet voordat het wordt geknipt. Het effect van de groomer is goed te zien in de opvangbakken, want met de groomer ‘aan’ wordt er heel wat meer gras opgevangen. Op de fairways is het niet de balrol waar voordelen mee te behalen zijn.  Hier zijn het voorkomen van vleugvorming, een uniforme maaihoogte en een verbeterde opname van voedingsstoffen voordelen van groomen.
Het doorsnijden van de horizontale uitlopers is essentieel voor een goed en snel greenoppervlak en de groomer is een essentieel middel om viltvorming te voorkomen.
Verticaal maaien wordt meestal uitgevoerd met speciale units die aan een greenmaaier worden gemonteerd. De afstand tussen de messen is doorgaans 10 mm en de messen gaan maximaal  een millimeter of 4 door de bodem. De betere units zijn uitgerust met speciale messen met widia-tanden en windvanen waarmee het materiaal perfect wordt opgevangen in de grasvangbakken.
De frequentie van verticaal maaien varieert en is afhankelijk van de gekozen grassoort. Bij de eerdergenoemde kruipende struisgrassen is wekelijks verticaal maaien een veelgebruikte methode ter voorkoming van viltvorming.
Verticuteren doet men gewoonlijk om viltopbouw op de greens onder controle te houden.
De nieuwe machines kunnen tot op een werkdiepte van 5 cm werken en kunnen daarmee worden ingezet op plekken waar de viltlagen onacceptabele diktes hebben aangenomen. De gewenste dikte van een viltlaag op een green is ongeveer 1,5 tot maximaal 2 cm. Om een viltlaag op een constante dikte te houden moet ongeveer 20 procent van het greenoppervlak  worden bewerkt. Met de huidige machines betreft dit dan twee bewerkingen per jaar.
Topdressen
Topdressing wordt gewoonlijk vijf tot zeven maal per jaar gegeven, veelal met hetzelfde materiaal  waar  ook de greens uit opgebouwd zijn.
Dressgrond bestaat veelal uit een mengsel van zand en heidecompost.
Bemesting
Voor meer informatie over bemesting klik hier.
Beregening
Voor meer informatie over beregening klik hier.
terug
 

Advertenties

webcontrol-ict2.pnglogo_samengevoegd90h.pngwebcontrol-ict1.pngFW4A90h.png

Informatie

Golfweb-advertising

Valeriaan 6
4421 ME Kapelle
KvK 22059749
 

Buienradar

Routeplanner

Volgons