Golfdrive.eu; alles over golf

Goed om te weten

Golf-nieuws

Welk team gaat de Ryder Cup winnen?

Drie jaar lang hebben miljoenen golfliefhebbers erop moeten wachten maar deze week is het dan...


(Duinweg 16, Westkapelle)  

IMG 2471

telefoonnummer: +31 6 51 830952
(Duinweg 131, Westkapelle)

IMG 20180130 114600

telefoonnummer: +31 6 51 830952
Golfhistorie
De golfsport is zeer oud, maar de exacte oorsprong ervan blijft onduidelijk. Er zouden verschillende soorten sporten als voorloper van het huidige golfspel worden beschouwd. In oude geschriften van Egyptenaren, Perzen, Grieken en Romeinen zijn verwijzingen te vinden naar verschillende spelvormen die op het golf leken. Wat ook best mogelijk is, is dat sporten als hockey, polo en croquet hieruit zijn ontstaan.

Het staat in ieder geval vast, dat golf niet , zoals bijvoorbeeld rugby, plotseling ontstaan of uitgevonden is, maar een geëvolueerd proces is geweest dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Verschillende landen beweren dat de golfsport is uitgevonden in hun land. Zo beweren sommige mensen dat de sport uit Nederland komt en het vroeger kolf of colf werd genoemd.

Waarschijnlijk vond te Loenen aan de Vecht, bij het kasteel Kronenburg, op tweede kerstdag van 1297 de eerste partij colf plaats. Door middel van deze golfpartij werd de moord op Floris V, graaf van Holland en Zeeland herdacht.
De partij bestond uit twee teams van elk vier personen. Deze golfpartij heeft ongeveer 550 jaar stand gehouden.
Reeds in 1360 vaardigden de magistraten van de stad Brussel een ordonantie uit die het spelen met "colven" verbood binnen de stadsmuren. Er werd teveel schade aangericht en soms vielen er gewonden. Meer steden volgden dat voorbeeld, golf moest buiten de stadsmuren worden gespeeld. Haarlem was de eerste stad waar toestemming werd gegeven om een bepaald terrein hiervoor te maaien.
De meer recente geschiedenis van de golfsport vormt sinds jaar en dag een bron van tweestrijd tussen Nederlanders en Schotten; beide beweren namelijk de echte bakermat van het huidige golfspel te zijn.
Omdat het onmogelijk is met argumenten en bewijzen de wederzijdse beweringen te staven, is het daarom beter de waarheid maar in het midden te laten.
Omstreeks 1650 werd in Holland golf gespeeld met 'Schotse klieken' (stokken), maar aan het begin van dezelfde eeuw werden grote hoeveelheden ballen van Hollands fabricaat naar Schotland geëxporteerd.
Door deze feiten is het duidelijk dat er ruim drie-en-een-halve eeuw geleden in Nederland golf werd gespeeld, in welke vorm dan ook.
Andere voorlopers van het golfspel zijn 'malie', een soort minigolf waarbij de bal naar een doel geslagen werd, bijvoorbeeld een stok of een steen en het sjoele-spel, waarbij 2 partijen poogden een bal in de richting van hun kamp (of dorp) te slaan.
Namen als de malieplaats en de Mall in Londen getuigen van de populariteit van het maliespel in de middeleeuwen.
In het begin waren er natuurlijk nog geen golfballen, zoals wij die nu kennen. In een vroeg stadium werd gespeeld met o.a. houten ballen, daarna een bal van leer, gevuld met veren.

Omstreeks 1848 gingen de mensen de gutta of gutty gebruiken. Dit was een hardere bal dan iedereen gewend was, gemaakt van een rubberen substantie, genaamd de gutta-percha.
De substantie bestond o.a. uit gemalen kurk, metalen vulsel, leer en een kleefmiddel, welke afkomstig was van het melksap van een Maleisische gomboom.
De grote revolutie in het Schotse golfspel was het spelen met een kleine bal, in plaats van met een grote houten bal, zoals bij de voorlopers van de hedendaagse golfsport.
Hierdoor kon men veel verder slaan, zodat een totaal nieuw speltype ontstond.
Dit werd mogelijk omdat de Schotten op linksen speelden. Dat zijn grote grasvlakten op zanderige grond achter de duinen, waarop kort gras groeide.
Deze waardeloze gronden waren gemeentebezit. De herders hoedden er hun schapen en zo bleef het gras extra kort.
De eerste golfspelers sneden er een gat uit en staken er een jampot in. Ze plaatsten er een meeuwenpluim bij om aan te duiden welk gat het doel was.
De stokken bestaan uit een (gesmede of gegoten) stalen of houten kop met in eerste instantie een houten shaft en later, begin 20e eeuw een stalen shaft.

Uiteindelijk wordt er later, laat in de 20e eeuw, ook gebruik gemaakt van graphite shafts.
Tegenwoordig wordt er met name bij de koppen van de drivers veel gebruik gemaakt van titanium, een hard metaal, zeer licht, echter ook zeldzaam, wat deze stokken weer duur maakt.
In 1951 werden de regels van het populaire spelletje vastgelegd door de United Golf Association en vandaag de dag zijn deze regels nog steeds geldig.
Door de jaren heen is golf over de hele wereld steeds bekender en populairder geworden.
Hierdoor zijn er alleen al in de Verenigde Staten zo'n 16.500 golfbanen te vinden en jaarlijks zijn er meer dan 50 miljoen Amerikanen die een balletje slaan op de golfbaan.

Iets wat als een simpel boerenspelletje begon is uitgegroeid tot een van de populairste sporten ter wereld.
Ook in Nederland is golf veruit de sterkst groeiende sport en telt naast het voetbal, tennis en gymnastiek de meest geregistreerde beoefenaars, namelijk zo'n 381.584 per 31 december 2016. 

Advertenties

webcontrol-ict2.pnglogo_samengevoegd90h.pngwebcontrol-ict1.pngFW4A90h.png

Informatie

Golfweb-advertising

Valeriaan 6
4421 ME Kapelle
KvK 22059749
 

Buienradar

Routeplanner

Volgons